12 – oji kelionės diena. Laisvas laikas. Čilinam. Maudomės. Nardom



   Tadas: Šį rytą, kaip ir visus kitus šioje saloje, pabudom nuo gaidžių giedojimo, prie kurio jau ir įpratom :)
Visą dieną skyrėm poilsiui, tai šiek tiek aprašysiu apie Tioman salą, o ne apie mus.
Apie šią salą pasaulis plačiau sužinojo 1958 metais , kai joje buvo filmuojamas filmas „South Pacific“. O jau 1970 metais buvo paminėta  žurnale „Times“ kaip viena gražiausių salų pasaulyje. Ir tiesa, tais laikais tai tai buvo mažai žmogaus paliestas rojaus kampelis. Po šitokio salos pripažinimo į ją ėmė plūsti daugybė vietinių ir užsienio turistų, pastatytas oro uostas, pradėti vykdyti keltų maršrutai. Tekek mieste pastatyta viešbučių (leidžiama max triaukščiai pastatai), nutiesti keliai, ten jau formuojasi visas miestelis. Tiesa, mes ten nebuvom,. Mūsų kampelis labiausiai nutolęs nuo centro ir, tikriausiai, labiausiai primena tuos senus laikus.
   Vietinių čia gyvena kiek daugiau nei 500 ir, žinoma, pagrindinis pragyvenimo šaltinis yra turizmas. Pati sala apsupta koraliniais rifais ir keliomis mažomis salelėmis. Dėl to čia vyksta labiausiai nardymo entuziastai, kai eini per pagrindinį takelį, tai  vaikšto vien kostiumuoti su nardymo įranga, karučiai pilni oro balionų ir visos iškabos tik apie nardymą. Pliaže tik saujelė žmonių, nors pats pliažas labai gražus, smėliukas smulkus ir baltas. Be nardymo šitoj saloj dar eiti į žygius į džiungles , kur rasi kelis krioklius, sutiksi daug iguanų ir beždžionių.  Rytinės salos pusėj yra kurortas Juara, kur renkasi vėjo sporto mėgėjai musonų sezono metu. Sakė, bangos tikrai įspūdingos.  Šiaip lietaus sezonu keltai net neplaukia į salą ir dauguma kurortų užsidaro.
Žmonės čia mieli, angliškai ne visi moka, bet susikalbėti eina (man svarbiausia, kad supranta „not spicy“ ).
   Mūsų kurorte nakvynės kainos svyruoja nuo 60 iki 300 RM.  Žinoma už kondicionierių, naujai įrengtą namuką ir už gražų vaizdą  nuo kalno moki daugiau. Maistas nėra brangus, nors ir viena iš geriausių Malaizijos salų. Pusryčiai 5 – 10 RM, pietūs apie 10 RM, o skani vakarienė dviem su ant grotelių kepta žuvim kainuos nuo 40 iki 100 RM. Alkoholio baruose nenusipirksi - musulmonų kraštas, bet girdėjau, kad kituose kurortuose yra keli barai, kur ir jo gali įsigyti, pavyzdžiui ABC kurortas.  Kurorte yra „ Duty free“ parduotuvė, čia alus dvigubai pigiau nei Mersinge. Tiek apie salą ir mūsų kurortą. Mums užteko ir šito mažyčio rojaus kampelio, po salas dar tikimės pasiblaškyti, tad judam toliau.  

P.S. nuotraukas iš Tioma salos galite pasižiūrėti nuotraukų albumo puslapyje arba čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą